‘Mag’ ik als zzp’er een alleskunner zijn – want hoe maak ik mezelf dan zichtbaar?
Als creatief denkende zzp’er bied je verschillende diensten aan, aan allerlei soorten klanten. Je krijgt geregeld het goedbedoelde advies om je te specialiseren; om slechts een paar diensten die logisch bij elkaar passen aan te bieden, in plaats van alles te versnipperen. En om je te focussen op een vastomlijnde klantengroep, in plaats van op ‘alles en iedereen’. Je snapt best dat het daardoor makkelijker zou zijn om jezelf zichtbaar – dus vindbaar – te maken voor een bepaalde klantengroep. Want wat bied je nu eigenlijk aan, en voor wie? Maar de gedachte alleen al maakt je díep ongelukkig; je moet er niet aan denken om je hele leven hetzelfde te doen. Afwisseling is juist héérlijk! Je vindt zoveel verschillende dingen interessant! En de samenwerking met de meest uiteenlopende klanten, met verschillende achtergronden, uit diverse branches, maakt jou blij! En eerlijk is eerlijk; je kúnt ook veel dingen goed! En als je het nog niet kan, blijk je in staat om jezelf snel nieuwe dingen eigen te maken om daarmee je klanten te helpen.
Herkenbaar?
Herken je dit bij jezelf? Grote kans dat je dan een multipotentialite bent, oftewel een multi-getalenteerd iemand. De Engelse term multipotentialite slaat op personen met veel interesses en vaardigheden, die het gevoel hebben dat hun leven niet compleet is als zij al die verschillende mogelijkheden en potentie niet kunnen of mogen benutten. Het zijn out of the box-denkers die kruisverbanden en oplossingen zien die andere mensen vaak niet zien. Hun veelzijdigheid, nieuwsgierigheid en brede interesses vormen eigenlijk een enórme kracht.
Niet slechts één passie
Je specialiseren in slechts één beroep, branche of interessegebied is niet voor iedereen geschikt, legt Emilie Wapnick uit over multipotentialites in een filmpje op YouTube. Ze noemt het een mythe dat we allemaal één duidelijke roeping of passie moeten hebben. Want niet iedereen haalt er voldoening uit om al zijn tijd en energie aan slechts één ding te wijden. Deze mythe kan er helaas wel voor zorgen dat een deel van de mensen aan zichzelf gaat twijfelen omdat ze niet in de bestaande kaders passen.
Multipotentialites blinken juist uit
Helaas worden multipotentialites in onze tijd geregeld gezien als zwak, als mensen met gebrek aan focus of tekort aan doorzettingsvermogen. Zij krijgen nogal eens te horen dat ze wispelturig zijn omdat ze hapsnap allerlei verschillende dingen doen (en uitproberen). En dat is jammer, want multipotentialites blinken in een aantal dingen juist enorm uit, zegt Wapnick. Zo kunnen ze heel goed verschillende aandachtsgebieden combineren waardoor ze op vernieuwende ideeën komen. Ook kunnen ze snel en goed iets nieuws leren, want dat doen ze al voortdurend. En ze bezitten een grote wendbaarheid waardoor ze zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Best handig voor de duurzame inzetbaarheid van ondernemers in een soms snel veranderende economie.
Inspirerende voorbeelden
Een gevoelig voorbeeld van die snelle verandering is de coronapandemie. Een deel van de ondernemers ging op een gegeven moment met verrassende ideeën aan de slag om toch maar te proberen het hoofd boven water te houden en omzet te draaien. Denk aan de horecaondernemer die een SRV-wagen aanschafte om zo zijn waren te verkopen aan al die thuiswerkers in de wijken. Of de trainer met kennis van psychiatrische pathologie die een online training startte voor thuiszittende trainingsacteurs waarin hij ze leerde om levensecht iemand met borderline- of schizofrenieklachten te spelen. Of denk aan de werkloze klantenservicemedewerker die tijdens de eerste golf een eigen bedrijf begon in meubels opknappen. Of denk aan de live-op-locatie trainer die binnen no time onderzocht hoe je effectief online kunt trainen en er – nog tijdens de pandemie – een studieboek voor trainers over publiceerde. De snelle wendbaarheid van deze mensen doet toch minstens vermóeden dat ze multipotentialites zijn.
Maar hoe maak je jezelf als multipotentialite dan zichtbaar?*
Dat is een goede vraag. En daarop bestaat geen one size fits all-antwoord. Het zou in elk geval jammer zijn als multipotentialites zich door goedbedoelde adviezen (tegen hun eigen wens in) laten verleiden tot specialisatie en scherpe focus in klantendoelgroep. Want dat past nu eenmaal niet bij hen. Een eerste stap is goed kijken wie jij bent (als mens en ondernemer) en waar je allemaal goed in bent. Dat kan je alleen doen, maar samen met een ander werkt vaak beter. We hebben namelijk allemaal onze blinde vlekken naar onszelf, waar een ander ons haarscherp op kan wijzen. Al out of the box-denkend en pratend vind je dan soms toch een soort van een afgebakende klantendoelgroep. Alleen nét een beetje anders dan anders. Zoals de cliënt die tijdens een sparsessie concludeerde dat haar klantendoelgroep bestaat uit specialisten. Met haar brede kennis en interesse kan zij die specialisten juist heel goed ‘ontzorgen’. Zodat de specialisten lekker dat ene specialistische ding kunnen doen en zij zich heerlijk kan vastbijten in al die verschillende dingen die daaromheen gedaan moeten worden. Kortom: zij blij en haar klanten ook blij!
Wil jij als multipotentialite ondernemer stappen nemen in Je Zakelijke Gezicht laten zien? Weet dan dat ik je hier graag bij help. In het traject Je Zakelijke Gezicht werken we aan een goed beeld krijgen van waar jij goed in bent (ook als dat veel verschillende dingen zijn), waar klanten jou om waarderen, en wat jij belangrijk vindt in het ondernemen. Zodat je helder zichtbaar kunt maken wat jij te bieden hebt, op manieren waar jij je prettig bij voelt. Opdat je meer plezier en voldoening in je werk ervaart en makkelijker leuke klanten en opdrachten naar je toe hengelt. Voor meer info, zie www.jezakelijkegezicht.nl
* En hoe maakten de ondernemers uit het voorbeeld zich dan eigenlijk zichtbaar?
De horecaman maakte zichzelf zichtbaar doordat hij veel media-aandacht kreeg dankzij zijn ouderwetse SRV-wagen. Eerder bouwde hij zijn restaurant om tot kruidenierszaak, wat ook al de nodige media-aandacht had opgeleverd. De trainer met psychiatrische kennis had al een aardig netwerk en kwam via LinkedIn aan zijn eerste klanten voor de online training voor trainingsacteurs. De werkloze klantenservicemedewerker die meubels ging opknappen, meldde haar overstap op social media en kreeg vrijwel onmiddellijk veel opdrachten (mensen die veel thuiszaten door corona wilden hun interieur maar al te graag laten opknappen). De trainer die een studieboek schreef over online trainen deelde tijdens het hele proces gratis haar ontdekkingen en tips via social media en via haar nieuwsbrief. Toen het boek verscheen, was daar vervolgens onmiddellijk veel interesse voor.
Foto: iStock